Tipy pro snadnější nástup do školky

Obáváte se, jak vaše dítě zvládne nástup do školky? Zda se mu nebude stýskat, když najednou nebudete nablízku? Co když bude plakat? Vaše obavy jsou naprosto přirozené a pochopitelné. Je to velká změna – nejen pro dítě, ale také pro vás. Společně však všechno zvládnete a budete si toto období náramně užívat s radostí a nadšením. Jak na to? Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak dítěti nástup do školky co nejvíce usnadnit.

Zapojte své dítě do veškerých příprav

Nejdůležitější je zapojit svého potomka do příprav do školky. Prožívejte to spolu. Získá tak pocit důležitosti, že se může na všem podílet. Bude součástí celého dění a o to více se bude těšit.

Nakupujte spolu věci do školičky

Do příprav samozřejmě spadají i nákupy věcí do školky. Jestli tedy vaše ratolest nemá batůžek, jděte ho koupit společně. Vyberte dva nejlepší a konečný výběr nechte na svém dítěti. Bude se tak cítit potřebné a užitečné.

Z batůžku pak bude mít o to větší radost nejen při samotném nákupu, ale také při výletech, když si v něm bude hrdě nosit láhev na pití, nahradní tričko nebo oblíbenou hračku (doporučujeme ji navonět vaší vůní).

Ve výbavě do školky určitě nesmí chybět ani bačkůrky s pevnou patou. Opět je vyberte spolu, stejně jako gumáky (pokud nemá) nebo třeba zubní kartáček, který chce ve školičce používat.

► Tip: Zjistěte, co vše s sebou do školky aneb čím dítě vybavit ››

Povídejte si o školce

Chcete-li své dítě naladit a navnadit, aby se do školky těšilo, povídejte si, co vše se ve školičce bude dít. Jaké kamarády a hračky tam bude mít. Kolik her si zahraje. Jaká dobrodružství ho čekají. Co dobrého budou mít k obědu či svačině. Probírejte spolu všechno se zájmem a radostí.

Povídejte si o vašich povinnostech

Jedním z našich cílů je vést děti k samostatnosti a zodpovědnosti. Říkejte proto svému dítěti, co vše čeká vás za povinnosti, zatímco ono bude ve školce. Povězte mu také, kdy si jej budete vyzvedávat, ať si může udělat jasnou představu, kdy vás má očekávat.

Vždy o školce mluvte v POZITIVNÍM smyslu

Pokud chcete, aby dítě školku vnímalo jako úžasné místo plné radosti, zábavy a skvělých zážitků, mluvte o školce vždy jen v pozitivním slova smyslu. Nikdy dítě školkou nestrašte a nemluvte před ním o ní ve špatném.

Jistě si stejně jako my přejete, aby se vaše dítě u nás nebálo a naopak se cítilo maximálně v bezpečí.

Nepoužívejte slovíčko „NEBOJ“

Víme, že to myslíte dobře a chcete své dítě uklidnit. Jenže tohle slůvko v dětech vyvolává přesně opačné pocity, tedy strach a obavy. Říkejte mu proto raději, že „VŠE JE/BUDE V POŘÁDKU“.

Nevyzařujte ani své obavy, jak to vaše dítě zvládne. Věřte mu!

Pociťujete obavy, zda tuhle velkou změnu vaše dítko zvládne? Zkuste tyto pocity na něj nepřenášet. Děti totiž velmi dobře vycítí pochyby a nejistotu svých rodičů, což je může vykolejit a znejistět. Důvěřujte mu. Vše určitě zvládne s bravurou sobě vlastní.